Te rog stai frumos!

Langa mine s-a asezat un baietel de vreo trei ani, blond si cu ochii albastri. E cuminte, poate chiar prea cuminte pentru varsta sa. Dintr-o privire ii recunosc trasaturile romanesti (precizez ca ma aflu la Montreal, unde comunitatea romaneasca numara cam  30000 – 40000 suflete). Dupa cateva clipe se intinde pe canapeaua aflata in holul centrului comercial – adica mall, ca sa folosesc un barbarism drag romanilor – (unde ma aflu si de unde chiar scriu aceste randuri). Imediat apare tatal lui, tinand in brate un alt copil, mai mic, si-i zice blajin: “Te rog stai frumos!” pe un ton in care cred ca recunosc un usor accent, moldav, obtinut prin adoptie si nu prin nastere.

De prisos sa adaug ca pustiul nu face nici-un gest in sensul cerut.

Oare ce poate sa inteleaga copilul din ce-i spune tata? Ce inseamna pentru el “frumos” in contextul “stai frumos”? De fapt ce inseamna sa “stai frumos”, pentru noi, ceilalti? Sunt aproape sigur ca tata-sau, cu aerul obosit ce-l arata, nu prea dadea mare atentie la ce si cum  zicea, avand grija a doi copii mici, in asteptarea nevestei ce era intr-unul din magazinele din jur.  La varste mici copii inteleg, dincolo de cuvinte, din tonalitatea vocii, din gesturi, din expresia fetei. Toate se adreseaza aceluiasi mecanism numit comunicare non-verbala.

E greu sa fii parinte in ziua de azi. Prin “ziua de azi” incerc sa fixez in timp orice moment prezent, fara legatura cu perioada istorica. Adica este dificil sa fii parinte acum, in momentul prezent, cu toate provocarile si necunoscutele si balbaielile si nesigurantele si atatea altele, …  la fel de greu ca parintilor nostrii si parintilor lor si tot asa de-a lungul timpului.

Este greu sa “stai frumos” cand nu ai chef s-o faci si mai ales cand nu prea stii ce inseamna.

Advertisements

One thought on “Te rog stai frumos!

  1. Pingback: Sa stai frumos! | ctv:site

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s